Haber

Bakan Çavuşoğlu’nun Suriye ile ilgili açıklaması: “Muhtemel dışişleri bakanları toplantısına hazırlık için Moskova’da yapılacak toplantıya İran da katılacak”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılacak Türkiye-Suriye-Rusya zirvesine İran’ın da katılacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Rusya, önümüzdeki hafta olası Dışişleri Bakanları toplantısına hazırlanmak için teknik düzeyde görüşme teklif etti. Bakan yardımcımızı Moskova’ya göndereceğiz, İran tarafı da bu görüşmeye katılacak. Bu görüşmede Dışişleri Bakanları toplantısı için hazırlıklar yapılacak.Sonraki “Bu aşamada Dışişleri Bakanları nezdinde uygun gördüğümüzde bir toplantı yapılabilir. Ancak önümüzdeki hafta Moskova’da teknik düzeyde dörtlü görüşme için Rusya’dan davet aldık ve bu toplantıya katılacağız” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bugün Ankara’da bir araya geldi. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasına Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İRAN’DAN 150 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA GRUBU TÜRKİYE’YE GELDİ. GAZİANTEP’TE KAZANAN 11 VATANDAŞIMIZI SERBEST BIRAKTILAR”

“İran Cumhurbaşkanı Sayın Reisi’nin Türkiye ziyareti ertelendi, o ziyaretin tekrar olması için neler yapabileceğimizi konuştuk. Saldırı sonrasında hızla Türkiye ile dayanışma gösteren İran devletine ve İran halkına teşekkür ediyoruz. deprem oldu ve acımızı paylaştık.

150 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye’ye geldi. Gaziantep’te 11 vatandaşımızı enkazdan çıkardılar. Öte yandan Adıyaman’da kurdukları sahra hastanesi için insani yardım ve gerekli malzemeleri çok sayıda uçakla getirdiler. Çadır, battaniye gibi ihtiyaç duyulan birçok malzemeyi ülkemize gönderdiler. Sadece hava yoluyla değil, kara yoluyla da insani yardım ve tıbbi malzeme gibi her türlü ihtiyacı karşılamak için ellerinden geleni yaptılar.

Öte yandan Adıyaman’da bir de çadırkent kurdular, bunun için de teşekkür ediyoruz. İranlı kardeşlerimiz deprem olur olmaz hem Tahran’daki Büyükelçiliğimize hem de farklı şehirlerdeki konsolosluklarımıza akın ederek bizlere çok sayıda yardım ulaştırdılar.

Gündemimizde özellikle karma ekonomi komitesi toplantısı, tercihli ticaret anlaşmasının revize edilmesi ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması… Yatırım yapan, ticaret yapan, onlarla sorun yaşayan şirketlerimiz var; ulaşım ve elektrik konusundaki işbirliğimiz… Yaklaşık iki aydır Türkiye’ye gelen doğalgazda düşüş yaşandı. Şimdi normale döndü ve bundan memnunuz.

Terör hepimizin ortak sorunu. Bizim için tehdit Irak, İran ve Türkiye içindir. Terörle mücadelemizde daha gayretli olmamız gerekiyor.

Bölgesel bahisler ve uluslararası problemler de pahalıdır. Savaşın ikinci yılına girdi maalesef devam ediyor. Bu savaşı durdurmak için üzerimize düşeni yapmaya devam etmeliyiz.

Türkiye olarak nükleer anlaşmanın bir an önce imzalanmasında fayda görüyoruz.”

ABDULLAHİYAN: İRAN’DAKİ TOPLUMUMUZUN EN GÜÇLÜ PARÇASI KADINLARDIR

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan şu açıklamalarda bulundu:

“Dünya Kadınlar Günü’nü dünyadaki tüm kadın ve kardeşlerimin, Türkiye’deki ve İran’daki kadınların gününü kutluyorum.

İran’da kadınlar toplumumuzun en güçlü parçasıdır. Aynı şekilde dost ve kardeş Türkiye’de de kadınlar aynı rolü oynamaktadır. Depremin ilk saatlerinden itibaren dini liderimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye halkıyla işbirliğine ve işbirliğine doğrudan vurgu yaptı, bunu çok net bir şekilde vurguladı.

Bu felakette Türkiye’nin çektiği acıyı İran’ın çektiği acı olarak görüyoruz. Bu üzücü olayın acısını yaşıyoruz. Trajik olayda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar, hayatta kalanlara sabırlar diliyoruz.

Gümrük ve transit bağlantılar, iki ülke arasındaki işbirliğinin en değerli bölümünü oluşturuyor; Bunu da konuştuk. İran ile Türkiye arasındaki koridora özellikle ulaşım koridorlarında bölgesel iştiraklerle rekabetten daha çok önem veriyoruz.

Terörden bahsettik. Irak’ın ucundan, Afganistan’dan kaynaklanan terör ortak kaygımızdır. İki ülke arasında terörle mücadelede üst düzey güvenlik işbirliği var. İyi terör veya kötü terör diye bir şey yoktur. Terörizm, hangi biçimde olursa olsun korkunç bir şeydir. Türkiye’nin güvenliğini İran’ın güvenliği olarak biliyoruz.

Afganistan’da kapsamlı bir hükümetin kurulmasına ihtiyaç var. İran’ın geçici hükümetle işbirliği devam ediyor, müzakereleri sürdürüyoruz. Umuyoruz ki çok yakında bu ülkede kapsayıcı bir hükümetin kurulmasına şahit olacağız.”

ÇAVUŞOĞLU: SURİYE’DEKİ DEPREMDEN ETKİLENENLERE YARDIMCI OLUP KENDİ YARALARIMIZI SARARKEN MÜMKÜN OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

İki bakan, ardından bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Suriye’ye yapılan yardımlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Suriyeli kardeşlerimiz de bu depremde hayatını kaybetti. Dolayısıyla kendi yaralarımızı sararken Suriye’deki sarsıntıdan etkilenen bireylere kayıtsız kalmamız ne mümkündü ne de mümkün. Bizim Cilvegözü sınır kapımız var. kuzeybatı suriye’de insani yardım için yetkilendirilmiştir. maalesef bu kapıya giden yollar da depremden dolayı zarar görmüştür. kısa sürede onarılması için gerekli adımları attık. bugüne kadar 475 yardım tırı bu kapıdan geçmiştir. yardımlar kesintisiz devam ediyor.

Öte yandan Suriye’ye insani yardım götürmek isteyen tüm uçaklara da havalimanımızı açtık. Uçaklar doğrudan Halep bölgesine veya Şam’a indi. Türkiye sınır ötesi yardımın yanı sıra sınır ötesi yardım dediğimiz alanda da gerekli desteği sağlamıştır. Kilis’te açık olan iki hudut kapımızın da insani yardım amaçlı kullanılabileceğini, BM’nin de Kilis’ten Suriyelilere yardım götürmek için bu hudut kapılarını kullandığını söyledik.

Türkiye olarak kayıtsız kalmadık, kendilerine ulaştırılması gereken yardımlar için elimizden gelen desteği verdik. Bu bazen ‘Kapılar açılıyor, bütün Suriyeliler Türkiye’ye geliyor’ gibi yanlış yorumlanıyor. Biliyorsunuz bu tür durumlarda komplo teorileri hep çöpe atılır. İnsani meseleler bile bazen siyaset malzemesi olarak kullanılıyor. Türkiye’de bazı siyasetçilerin bu konudaki yanlış yorumlarını da gördük. Her şeye rağmen biz doğruları söylemeye devam edeceğiz. İnsani meseleleri siyasi bir araç olarak kullanmadan, bu tıbbi temelleri yine devam ettireceğiz.”

“RUSYA’DAN, MUHTEMEL DIŞİŞLERİ BAKANLARININ GELECEK HAFTA YAPILACAK TOPLANTISINI HAZIRLAMAK AMACIYLA TEKNİK DÜZEYDE TOPLANTI YAPMA TEKLİFİ VAR”

Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılacak Türkiye-Suriye-Rusya görüşmesine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık iki ay önce Hüseyin kardeşimin Ankara ziyareti sırasında bize Astana’da olduğu gibi bu formatta da yer almak istediklerini söylediler. Türkiye olarak ‘Bunda bir sakınca yok. İran’ın katılımına zarar verir.’ Hangi ülke katılmak ve katkıda bulunmak isterse evet diyoruz.

Rusya’ya ‘İran’ın katılmasında bir sakınca yok’ dedik. Şimdi Dışişleri Bakanları toplantısı için çalışmalar devam ediyor. Bunu dörtlü bir formda yapmayı planlıyoruz. Rusya’dan Dışişleri Bakanları’nın gelecek haftaki olası toplantısına hazırlık olarak teknik düzeyde toplantı yapılması önerisi geldi. Bakan Yardımcımızı Moskova’ya göndereceğiz ve İran tarafı da bu görüşmeye katılacak. Bu toplantıda Dışişleri Bakanları toplantısı için hazırlıklar yapılacak. Bundan sonraki aşamada hepimizin uygun göreceği bir zamanda Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı yapılabilir. Ancak önümüzdeki hafta Rusya’dan Moskova’da dörtlü teknik görüşme daveti aldık ve bu toplantıya katılacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu