Sağlık

Parmak şıklatmak israf mı? Parmaklarınızı çıtlatmak her zaman artrite neden olur mu?

Pek çok kişiye çok iyi gelen bir alışkanlık olan parmak şıklatma, kişilerin stresli ya da canlarının sıkıldığı zamanlarda daha fazla kendini gösterebiliyor. Parmak şıklatma, gerginlik ve endişe ile baş etmenin alternatif bir yolu olabilir. Peki bu alışkanlık kalıcı hale geldiğinde artrit yapar mı ve eklemlerde herhangi bir hasara neden olur mu? Hep birlikte öğrenelim!

SÜREKLİ PARMAK İLE ATIŞTIRMAK ZARARLI MIDIR?

Parmak eklemlerini çıtlatmanın eklem çevresindeki kıkırdak yapıya zarar vereceği ülke genelinde bilinmektedir. Parmak çıtlatma sırasında bağlarda veya kıkırdak yapıda gelişigüzel bir zorlanma olmaz ve ses oluşumu bu etkiyi arttırmaz. Bu nedenle parmak çıtlatmanın eklem yapısı üzerinde bilinen önemli bir olumsuz etkisi yoktur.

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalara göre parmak şaklatmak israf edilen bir alışkanlık değildir. Yaşlı popülasyonda yapılan başka bir çalışmada parmak çıtlatma alışkanlığı olan ve olmayanların parmak eklem yapısı incelendiğinde kıkırdak aşınması (kireçlenme) açısından rastgele bir farkın gözlenmediği ortaya çıkmıştır.

PARMAK çıtlatmak kireçlenmeye neden olur mu?

Derz yüzeylerinin birbirinden hızla ayrılması sonucu, derz üzerindeki basınçla birlikte patlayan küçük gaz kabarcıkları parmak çatlamasını ortaya çıkarır. Parmak şıklatma tik haline geldiğinde bağların gevşemesi nedeniyle elin kavrama gücünde azalma meydana gelebilir.


Yapılan araştırmalara göre parmak şıklatan kişilerin eklemlerindeki şişlik ya da iltihaplanma gibi sorunların parmaklarını çıtlatmayan kişilere göre daha fazla görülmediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca parmak çıtlatanların eklemlerinde kireçlenme oluşacağına dair yaygın bir inanış olsa da bunu kanıtlayacak bilimsel bir çalışma yoktur.

Artritli kişilerin eklemlerindeki mevcut kıkırdak zarar gördüğünden ortadaki bir parmak kendi kendine çatlar. Ancak bu, hasarın nedeni değil sonucudur. Kireçlenme nedenlerinin ortasında yaşlılık, genetik faktörler, eldeki yaralanma, uzun ömür, ağır el işi gibi faktörler sıralanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu