Ekonomi

TÜİK: Kırmızı et üretimi 2022’de yüzde 12,3 artarak 2 milyon 191 bin 625 tona ulaştı

Kırmızı et üretim tahmini, “yerli popülasyondan kesilen hayvan sayısı” ve “ithalden kesilen hayvan sayısı” ile elde edilen demografik bilgilere göre belirlenen “Kasaplık Güç Oranı” ile hesaplanan ortalama karkas yüklerinin çarpılmasıyla elde edilir. Tarım İşletmelerinde Hayvansal Üretim Araştırmaları.

Buna göre, 2021’de 1 milyon 952 bin 38 ton olan kırmızı et üretimi, 2022’de yüzde 12,3 artarak 2 milyon 191 bin 625 ton olarak gerçekleşti. Bu kapsamda, sığır eti üretimi bir önceki yıla göre %7,7 artarak 1 milyon 572 bin 747 ton, koyun eti üretimi %26,8 artışla 489 bin 354 ton, keçi eti üretimi %22,6 artışla 115 bin 938 ton, manda eti üretimi %22,6 artarak 115 bin 938 ton oldu. et üretimi ise yüzde 25,4 artarak 13 bin 586 ton oldu.

Son on yıllık kırmızı et üretim varsayımları incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2013 yılında 1 milyon 99 bin 81 ton iken 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 tona ulaştığı görülüyor.

2022 yılında kırmızı et üretiminin %71,8’ini sığır eti, %22,3’ünü koyun eti, %5,3’ünü keçi eti ve %0,6’sını manda eti oluşturdu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu